Serie Foyerconcerten: La Douce France
Drie muzikale trips naar Frankrijk

Ook in seizoen 2024 2025 verzorgen musici van het Houtens Muziek Collectief en gastspelers weer een serie concerten in de foyer van  Theater Aan de Slinger op drie zondagmiddagen: 10 november, 16 februari en 16 maart. Voor elk concert afzonderlijk kunnen tickets worden gekocht via Aan de Slinger.
Dick Duijst verzorgt steeds de beeldreportage en introducties over schilderkunst, architectuur en maatschappelijke achtergronden.
Tijd       : 15.30 – 16.45
Locatie: Foyer Theater Aan de Slinger, De Slinger 40 in Houten

Versaille: zondag 10 november 2024

Muziek aan het Hof van Lodewijk XIV
Nadat Lodewijk de XIV in 1662 besloten had het kleine jachtkasteel van zijn vader uit te bouwen, groeide dit in de decennia daarna al snel uit tot een Europees centrum van kunst, etiquette, mode en literatuur. Het paleis viel in heel Europa in de smaak. Elke vorst moest en zou zijn eigen Versailles hebben.
Muziek was een dagelijks gegeven aan het Franse hof. Het diende zowel als vermaak, als om de autoriteit en het prestige van de monarch te benadrukken. De muzikale ruggengraat aan het hof van Versailles werd gevormd door ‘Les vingt-quatre violons du Roi’, samen met La Chapelle Royale voor de religieuze muziek, en ‘La Musique de la Chambre’ voor de kamermuziek.
Deze muziek behoort tot wat we nu de periode van de Barok noemen. De Fransen ontwikkelden hierin een heel eigen muzikale taal. Deze stijl onderscheidde zich duidelijk met belangrijke componisten als Rameau, Lully en Leclair van de Italiaanse barokstijl, het land waar de barok ontstond. Deze traditie duurde tot 1789, toen de Franse revolutie hier een eind aan maakte.

Vredeborch Ensemble
Jaël Vuijk | barokviool
Kristen Huebner | traverso
Dick Duijst | kistorgel
Dick Duijst | Beeldreportages en Introducties

 

De Parijse School: zondag 16 februari

Muziek van Lili en Nadia Boulanger

Lili Boulanger won op 19-jarige leeftijd de ‘Grand Prix de Rome’, de meest prestigieuze prijs van die tijd, en schreef hiermee historie, te meer als vrouwelijke componist. In nauwelijks 12 jaar componeerde ze haar oeuvre, en overleed al op de leeftijd van 24 jaar.
Nadia Boulanger, haar oudere zus, ontving leerlingen uit alle milieus gedurende haar lange carrière. Vaak ging het om componisten en musici van naam en faam, die uit de hele wereld afkwamen op haar reputatie: Michel Legrand, Philip Glass, Leonard Bernstein, Aäron Copland, Quincy Jones, Keith Jarrett, Astor Piazzolla, Jacques Ibert.

Astor Piazzolla stimuleerde ze om zijn eigen unieke talent trouw te blijven en zich te concentreren op de Argentijnse tango. George Gershwin weigerde ze als leerling omdat ze vreesde dat hij anders zijn karakteristieke jazzstijl zou verliezen. Meerdere belangrijke componisten droegen een werk aan haar op, b.v. Igor Stravinsky en Aaron Copland.

Janna Maurer | viool
René Maurer | piano
Guy van Beek | piano
Dick Duijst / Beeldreportages en Introducties

Le Groupe des Six : zondag 16 maart 2025

Muziek tussen twee Wereldoorlogen
In het begin van de 20e trad een groep van zes jonge componisten naar voren.
Het motto van de groep was ‘L’art pour l’art’: ze componeerden muziek om de muziek zelf, zonder ‘betekenis’ of bijbedoelingen. Ze wilden nieuwe Franse muziek maken, een muziek zonder ‘mooidoenerij’, waarmee de toehoorder net zo vanzelfsprekend contact zou hebben als met alledaagse dingen: ‘Musique d’ameublement’. Dezelfde instelling zien we in deze tijd ook bij de Art Deco, waar het decoratieve element verschoven is naar functionele schoonheid.
De muziek van de groep wordt gekenmerkt door speelsheid, eenvoud en humor, en vertoont een mengeling van invloeden van populaire muziek, Braziliaanse dansen en componisten als Satie en Stravinsky. De bekendste componisten van Le Groupe de Six waren Honneger, Milhaud en Poulenc, en verder Tailleferre (de enige vrouw), Auric, en Durey. Maar elke componist in het gezelschap had zijn eigen muzikale voorkeuren.

Trio Aurora
Cathrine de Mos-Starberg | dwarsfluit
Amber Hill | fagot
Erzsike Kövy | piano
Dick Duijst | Beeldreportages en Introducties